About 2023 Eleusis Digital Repository
Προβολή, καταγραφή και διασύνδεση
Το Ψηφιακό Αποθετήριο συγκροτεί το άυλο πολιτιστικό κεφάλαιο της 2023 Ελευσίς και της Ελευσίνας ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, ενώ παράλληλα λειτουργεί ως μία στρατηγικής σημασίας πρωτοβουλία για το θεσμό εν γένει. Μέσω αυτού αναδεικνύεται και διαφυλάσσεται η δημιουργική παρακαταθήκη της πόλης και του θεσμού, η οποία θα διατίθεται στο ευρύ κοινό, αλλά και στο πιο εξειδικευμένο ακαδημαϊκό και ερευνητικό κοινό.
Το Αποθετήριο προσφέρει εύκολη πλοήγηση στο πλήρες φάσμα υλικού και δεδομένων, που έχουν παραχθεί καθόλη την πορεία της 2023 Ελευσίς. Οι λειτουργίες του ενισχύουν την προβολή και τη διασύνδεση με άλλες πολιτιστικές και ερευνητικές πλατφόρμες, υποστηρίζοντας τη διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ελευσίνας σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Επιπλέον, το Ψηφιακό Αποθετήριο λειτουργεί ως πρότυπο για μελλοντικές Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης, επισημαίνοντας την ανάγκη για ένα ενιαίο πολιτιστικό αρχείο. Η απουσία οργανωμένης αρχειακής καταγραφής των προηγούμενων 40 ετών του θεσμού έχει δημιουργήσει σημαντικό κενό στη διατήρηση της σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μια κοινή πρωτοβουλία για τη γνώση και τη δημιουργία.
Το Ψηφιακό Αποθετήριο φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για τη συγκρότηση μιας συντονισμένης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας. Στόχος είναι η συλλογή και διάχυση της δημιουργίας και της γνώσης που παράγονται κάθε χρόνο σε πληθώρα πόλεων και περιφερειών της Ευρώπης, εξασφαλίζοντας τη διατήρηση και ανάδειξη της πολιτιστικής τους ταυτότητας.
Επιπροσθέτως, η ψηφιακή καταγραφή και συγκεντρωμένη απόθεση του σύγχρονου πολιτισμού στην Ελλάδα είναι σημαντικά περιορισμένη έναντι αυτής που σχετίζεται με την αρχαιότητα ή τη λαογραφία. Υπάρχουν ωστόσο σημαντικές πρωτοβουλίες που καταγράφουν, αναδεικνύουν και διατηρούν την πολιτιστική δημιουργία του σήμερα. Ως μία συνέχεια αυτών και της καταγραφής και διάθεσης του σύγχρονου πολιτισμού ενώ συμβαίνει μέσω δεδομένων πλατφορμών, το Ψηφιακό Αποθετήριο της 2023 Ελευσίς αποτελεί μία σημαντική αναφορά για την σύγχρονη πολιτιστική δημιουργία στην Ελλάδα.
Πολιτιστική κληρονομιά με ψηφιακή καινοτομία
Η υλοποίηση του Ψηφιακού Αποθετηρίου αποτελεί καρπό της συνεργασίας μεταξύ της 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και του Ερευνητικού Κέντρου "Αθηνά", αξιοποιώντας την αιχμή της τεχνολογικής έρευνας για την καταγραφή του σύγχρονου πολιτισμού.
Το Ινστιτούτο Επεξεργασίας του Λόγου (ΙΕΛ) του "ΕΚ Αθηνά" έχει αναλάβει τον σχεδιασμό και την τεχνική υποστήριξη του έργου, αξιοποιώντας την επιστημονική του τεχνογνωσία στη δημιουργία καινοτόμων λύσεων για την τεκμηρίωση και την προβολή του πολιτιστικού περιεχομένου, όπως αυτό συγκεντρώθηκε από την ομάδα της 2023 Ελευσίς.
Μια Ψηφιακή Πύλη στο έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης
Το έργο «Sub.4.8-2023 Ελευσίνα: Ψηφιακή Πλατφόρμα Προβολής & Διανομής Έργου Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» που υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU, αφορά στην ανάπτυξη και υιοθέτηση τεχνολογιών και μεθοδολογιών αιχμής για τη διαφύλαξη, τεκμηρίωση και ανάδειξη τόσο του παραγόμενου έργου σύγχρονης καλλιτεχνικής παραγωγής όσο και του πολιτιστικού αποθέματος της πόλης της Ελευσίνας.
Η Ψηφιακή Πύλη, μέρος της οποίας είναι και το Ψηφιακό Αποθετήριο, φιλοξενεί μία σειρά από Web εφαρμογές και υποσυστήματα που έχουν ως σκοπό τη διαφύλαξη, επαυξημένη τεκμηρίωση και καινοτόμο ανάδειξη του πλούσιου πολιτιστικού αποθέματος της πόλης, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη εμπλουτισμού της εμπειρίας των φυσικών και ψηφιακών επισκεπτών, τη δημιουργία ιστορικής ενσυναίσθησης καθώς και προβολής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο του πολυεπίπεδου καλλιτεχνικού έργου που έχει παραχθεί στο πλαίσιο του θεσμού.