2023 ΕΛΕYΣΙΣ
MYSTERIES of TRANSITION

Frequently asked questions

Τι είναι το Ψηφιακό Αποθετήριο της 2023 Ελευσίς;

Το Ψηφιακό Αποθετήριο της 2023 Ελευσίς είναι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συγκεντρώνει και διατηρεί το πλούσιο αρχείο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης μέσα από το δυναμικό και πολυδιάστατο υλικό που αποτελεί την «ψηφιακή παρακαταθήκη» της 2023 Ελευσίς. Στο Αποθετήριο μπορείτε να βρείτε εκδηλώσεις, οπτικοακουστικό υλικό, έντυπα, ιστορικές καταγραφές και άλλα, υποστηρίζοντας έτσι την πρόσβαση στη πολιτιστική κληρονομιά της σύγχρονης Ελευσίνας και τη διάχυση αυτής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Τι υλικό περιλαμβάνει το Αποθετήριο;

Το Αποθετήριο περιέχει ποικίλο υλικό, όπως:

  • Οπτικοακουστικό υλικό από καλλιτεχνικά έργα.
  • Κινηματογραφικές ταινίες, μουσικές συνθέσεις και podcasts.
  • Εκπαιδευτικό υλικό, μεθοδολογίες και εκδόσεις.
  • Διοικητικά έγγραφα και αναφορές.

Αυτό το πλούσιο αρχείο αποτυπώνει τη δημιουργικότητα και τη δυναμική του θεσμού.

Μπορείτε να δείτε τις βασικές κατηγορίες του υλικού, στην αρχική σελίδα αλλά και στα φίλτρα της σύνθετης αναζήτησης.

Πώς μπορώ να αναζητήσω υλικό στο Αποθετήριο;

Υπάρχουν δύο βασικοί τρόποι:

  1. Απλή αναζήτηση: Χρησιμοποιήστε τη μπάρα αναζήτησης στην αρχική σελίδα.
  2. Σύνθετη αναζήτηση: Πατώντας στο σύμβολο αναζήτησης (φακός) στην μπάρα αναζήτησης μεταβαίνετε στο περιβάλλον σύνθετης αναζήτησης. Περιορίστε τα αποτελέσματα με φίλτρα όπως ημερομηνία, κατηγορία υλικού, συντελεστές ή τοποθεσία.

Οι επιλογές φίλτρων σας επιτρέπουν να βρείτε ακριβώς αυτό που ψάχνετε.

Πώς μπορώ να αναζητήσω ένα συγκεκριμένο έργο στο Αποθετήριο;

Υπάρχουν δύο τρόποι:

  1. Απλή αναζήτηση: Χρησιμοποιήσετε την μπάρα αναζήτησης που βρίσκεται στην αρχική σελίδα του Αποθετηρίου, εισάγοντας τον τίτλο του έργου ή άλλες συναφείς λέξεις.
  2. Αναζήτηση με βάση την κατηγορία: Στην αρχική σελίδα υπάρχει η δυνατότητα να επιλέξετε συγκεκριμένες κατηγορίες τεκμηρίων. Επιλέγοντας από τις Κύριες Κατηγορίες Υλικού την κατηγορία Έργα - Δράσεις μεταβαίνετε στην πλήρη λίστα των έργων, όπου με την εφαρμογή φίλτρων μπορείτε να περιορίσετε τα αποτελέσματα.

Χρησιμοποιήστε τις επιλογές φίλτρων για να περιορίσετε τα αποτελέσματα.

Ποια φίλτρα υπάρχουν;

Τα διαθέσιμα φίλτρα στο Ψηφιακό Αποθετήριο της 2023 Ελευσίς περιλαμβάνουν:

  • Ημερομηνία: Φιλτράρετε το υλικό ανά χρονικό διάστημα ή συγκεκριμένη ημέρα.
  • Τύπος/Κατηγορία αντικειμένου: Επιλέξτε από κατηγορίες όπως φωτογραφίες, βίντεο, έντυπα κ.ά.
  • Άξονες: Αναζητήστε με βάση τους θεματικούς άξονες του προγράμματος Μυστήρια Μετάβασης της 2023 Ελευσίς (π.χ. Άνθρωπος-Κοινωνία, Περιβάλλον, Εργασία).
  • Λέξεις-κλειδιά: Χρησιμοποιήστε λέξεις που σχετίζονται με το περιεχόμενο που αναζητάτε.
  • Συντελεστές: Αναζητήστε έργα με βάση συγκεκριμένους δημιουργούς ή συνεργάτες.
  • Τοποθεσία: Βρείτε υλικό συνδεδεμένο με συγκεκριμένους χώρους (π.χ. Παλαιό Ελαιουργείο, Ίρις κ.α.).

Όλα τα επιλεγμένα φίλτρα λειτουργούν συνδυαστικά / ταυτόχρονα, επιτρέποντας πιο εξειδικευμένες αναζητήσεις σύμφωνα με τις ανάγκες σας.

Ποιος μπορεί να έχει πρόσβαση στο Αποθετήριο;

Η πρόσβαση εξαρτάται από το επίπεδο χρήστη:

  1. Ελεύθερη πρόσβαση: Η πλειοψηφία του υλικού είναι διαθέσιμη στο ευρύ κοινό χωρίς διαδικασία εγγραφής.
  2. Ακαδημαϊκή πρόσβαση: Φοιτητές, ερευνητές και ακαδημαϊκοί μπορούν να συνδεθούν μέσω OpenAthens, εφόσον το ίδρυμα στο οποίο υπάγονται αποδέχεται τη σύνδεση με το Ψηφιακό Αποθετήριο της 2023 Ελευσίς.

Για ειδική πρόσβαση, απαιτείται αίτημα στον διαχειριστή του αποθετηρίου.

Μπορώ να κατεβάσω και να χρησιμοποιήσω το υλικό;

Μπορείτε να κατεβάσετε υλικό μόνο για προσωπική ή ερευνητική χρήση, εφόσον τηρούνται τα πνευματικά δικαιώματα. Για δημοσίευση ή εμπορική χρήση, απαιτείται άδεια από τους διαχειριστές και τους δικαιούχους πνευματικών δικαιωμάτων στους οποίους αποδίδεται το εκάστοτε υλικό.

Πώς μπορώ να συνεισφέρω στο Αποθετήριο;

Παρόλο που ο θεσμός ολοκληρώθηκε, το Αποθετήριο συνεχίζει να αναπτύσσεται. Μπορείτε να μοιραστείτε αναμνήσεις και ιστορίες μέσω του προγράμματος "Βάλε κι εσύ μια ιστορία" και να συμβάλετε στη διατήρηση της ιστορίας της Ελευσίνας.

Ποιο λογισμικό χρησιμοποιεί το Αποθετήριο;

Το αποθετήριο βασίζεται στο DSpace, ένα λογισμικό ανοιχτού κώδικα που χρησιμοποιείται ευρέως για την τεκμηρίωση και διαχείριση ψηφιακών αρχείων.

Περισσότερα για το λογισμικό στην ηλεκτρονική διεύθυνση: dspace.org.

Το DSpace χρησιμοποιείται ευρέως από ακαδημαϊκά ιδρύματα, πολιτιστικούς οργανισμούς και βιβλιοθήκες για την αποθήκευση, διατήρηση και διάθεση ψηφιακού περιεχομένου. Το DSpace υποστηρίζει την αρχειοθέτηση διαφόρων τύπων αρχείων, όπως έγγραφα, εικόνες, πολυμεσικό υλικό, επιτρέπει τη χρήση προτύπων όπως Dublin Core για την τεκμηρίωση του περιεχομένου, καθιστώντας την αναζήτηση και την οργάνωση ευκολότερη, προσφέρει ρυθμίσεις για τη διαχείριση της πρόσβασης στο περιεχόμενο, είτε για ανοιχτή πρόσβαση είτε για περιορισμένη, ανάλογα με τα πνευματικά δικαιώματα και τις πολιτικές του φορέα, διασφαλίζει τη μακροχρόνια διατήρηση του ψηφιακού περιεχομένου μέσω προτύπων διαχείρισης δεδομένων και παρέχει λειτουργίες διαχείρισης συλλογών και κοινοτήτων, επιτρέποντας τη σαφή οργάνωση του υλικού, ενώ υποστηρίζει και προηγμένα φίλτρα αναζήτησης, προσφέροντας ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον.

Πού μπορώ να βρω άλλες ψηφιακές πλατφόρμες της 2023 Ελευσίς;

Μπορείτε να βρείτε όλες τις ψηφιακές πλατφόρμες της 2023 Ελευσίς στην κεντρική πύλη του θεσμού, στην Ψηφιακή Πύλη της 2023 Ελευσίς. Εκεί, θα βρείτε πρόσβαση στο Ψηφιακό Αποθετήριο και σε άλλες 3 ψηφιακές πλατφόρμες που συνδέονται με το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.

Πού μπορώ να επικοινωνήσω αν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα με την πλατφόρμα;

Για οποιαδήποτε επιπλέον ερώτηση, απορία ή τεχνικό πρόβλημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στο eleusis2023.athenarc@gmail.com.